Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ

«Μέσα από  την ανάγκη προσφοράς ποιοτικών εκδηλώσεων στα παιδιά και καλλιέργειας της αισθητικής τους, ξεπήδησε πριν από 9 χρόνια η ιδέα του ΠαιΔικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου. .. Η αυτοργάνωση, η εθελοντική συμμετοχή και κυρίως η αντι-εμπορευματική λογική χαρακτήριζαν την προετοιμασία αυτού του φεστιβάλ, που είναι από τα λίγα στην Ελλάδα με δωρεάν είσοδο για μικρούς και μεγάλους σε όλες τις εκδηλώσεις, προφεστιβαλικές δράσεις και εργαστήρια.

Ο σκοπός του Παιδικού Φεστιβάλ στηρίχτηκε σε τρεις άξονες:

  • Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας για παιδιά.

  • Ενημέρωση  γονέων γύρω από θέματα πολιτιστικής παιδείας.

  • Ενίσχυση και έκφραση της εθελοντικής δράσης ατόμων και φορέων με αποδέκτες τα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέγουμε ποιοτικές δραστηριότητες που δίνουν δημιουργική διέξοδο στην παιδική καλλιτεχνική έκφραση, δίνουμε στο παιχνίδι  ποικιλία και εκπαιδευτικό προσανατολισμό, ενισχύουμε τη συλλογική συμμετοχή, τη δημιουργία και τη συνεργασία, προβάλλουμε το έργο και τις δράσεις φορέων που σχετίζονται με την πνευματική, καλλιτεχνική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Όλες οι δράσεις και τα εργαστήρια στο χώρο του διήμερου φεστιβάλ είναι δωρεάν και χωρίς εισιτήριο για μικρούς και μεγάλους.»

 

Με αυτό το προφίλ το Παιδικό Φεστιβάλ κέρδισε  την αγάπη μικρών και μεγάλων. Μέσα στα 9 χρόνια διοργάνωσης έχει φιλοξενήσει στο πρόγραμμά του καλλιτέχνες και αξιόλογους φορείς από το χώρο της εκπαίδευσης, της μουσειακής αγωγής, της επιστήμης, της μουσικής και των τεχνών, που δεν θα είχαν την ευκαιρία γονείς και παιδιά να γνωρίσουν διαφορετικά. Ξεπέρασε γρήγορα την εσωστρέφεια των τοπικών εκδηλώσεων  και κατάφερε να αναδείξει τον Άγιο Νικόλαο ως πόλη «φιλική» για τα παιδιά, βάζοντας τις βάσεις για αξιοποίηση της πιο «μεγάλης γιορτής» ως πόλο έλξης οικογενειών από όλη την Κρήτη.

 

Βασικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης υπήρξε η εθελοντική προσφορά και  η αυτό-οργάνωση. Καταφέραμε να αυτοχρηματοδοτήσουμε το ½ περίπου των προηγούμενων διοργανώσεων κι αυτό χάρη κυρίως στην κινητοποίηση εθελοντών,  που λειτουργούσαν το κυλικείο στο χώρο του φεστιβάλ και του κόσμου που ενίσχυε οικονομικά σε κάθε κάλεσμα (προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, προβολές, συναυλίες, λαχειοφόροι κλπ).   Η οργανωτική επιτροπή εξαντλεί το υπόλοιπο του ταμείου προηγούμενων ετών στη διοργάνωση του 9ου παιδικού φεστιβάλ.

Η αλλαγή καθεστώτος από την περσινή χρονιά στο χώρο του ΕΟΤ αλλάζει αναγκαστικά το χάρτη χωροθέτησης, καθώς συρρικνώνεται ο ωφέλιμος χώρος του φεστιβάλ, αποκλείεται η δυνατότητα οποιασδήποτε άλλης  εκμετάλλευσης με οικονομική σχέση στη συνολική επιφάνεια του δημόσιου πάρκου, ενώ αναδύονται και θέματα «ευθύνης» ή/και αποκατάστασης τυχόν ζημιών στον ιδιωτικό χώρο, που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, αλλά και να διαχειριστούμε.

Η  αποστασιοποίηση τα τελευταία χρόνια για προσωπικούς λόγους δύο εκ των ιδρυτικών μελών και η απουσία από τις συνεδριάσεις σταθερών εκπροσώπων  βασικών συνδιοργανωτών κόστισαν στην αποτελεσματικότητα της οργάνωσης πρακτικών κυρίως ζητημάτων που κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονταν καθώς αυξανόταν η εμβέλεια του φεστιβάλ.  

 

Επιπλέον,  ο ρόλος της «οργανωτικής επιτροπής» ως κύριο όργανο διαχείρισης αποδυναμώνεται, καθώς η ιδιότητα της «άτυπης συλλογικότητας»  δεν αναγνωρίζεται πλέον ως «οντότητα» από επίσημους συνδιοργανωτές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αιτηθεί, ούτε ασφαλώς να λάβει επιχορήγηση ή άλλης μορφής χρηματοδότηση, ή χορηγία, παρά μόνο δια μέσου επίσημου φορέα.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η προσωπική μας συνεισφορά έχει κλείσει τον  9χρονο κύκλο της. Εμπιστευόμαστε το όραμα που αναδείξαμε σε έναν επιτυχημένο θεσμό «κληρονομιά στο μέλλον» των παιδιών, στον φορέα πολιτισμού  του τόπου, προκειμένου να ανοίξει το διάλογο για τη συνέχιση ή μη του Παιδικού Φεστιβάλ, τη νέα οργανωτική δομή και διαχείρισή του.

Με εκπεφρασμένη δημόσια τη διάθεση υποστήριξης  του συγκεκριμένου θεσμού από τη Δημοτική αρχή (την τωρινή, όσο και την προηγούμενη), ευελπιστούμε ότι το όραμά μας θα συνεχιστεί.  Άλλωστε πλέον «ανήκει» σε κάθε παιδί - πολίτη αυτού του τόπου, γονιό και εκπ/κό που αντιλαμβάνεται την εκπαιδευτική αξία του.

 

Είμαστε παρούσες σε ό,τι χρειαστεί.

 

Ανδρουλάκη Ελένη

Μουντράκη Άννα

Χατζημιχαήλ Ελευθερία

FaLang translation system by Faboba