Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου

Χρυσό βραβείο ελαιολάδου

OLYMPIA HEALTH & NUTRITION AWARDS 2019

Στις 12 Μαΐου 2019 , στην Παλαιά Βουλή, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των  βραβείων ελαιολάδου OLYMPIA Ηealth & Νutrition Αwards 2019.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World  Olive Center for Health βράβευσε τους παραγωγούς που κατάφεραν να παράξουν ελαιόλαδο που πληροί τις προυποθέσεις του κανονισμού 432 / 2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς αποκτά ισχυρισμό υγείας.

Ο εν λόγω Ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι περισσότερα απο 5 mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης ημερησίως, προερχόμενα από ελαιόλαδα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος. Σημειώνεται ότι στις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη που περιέχονται κυρίως σε ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται φαινόλες και τα ελαιόλαδα που τις περιέχουν ονομάζονται υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ή υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα.

Τα βραβεία OlympiaHealthandNutritionAwards 2019 απονεμήθηκαν σε όσους παραγωγούς κατάφεραν να παράξουν τουλάχιστον ένα δείγμα με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2018-2019, ενώ οι συμμετοχές αφορούσαν ελαιόλαδα απο πολλές χώρες.

Από τα συνολικά 36 χρυσά βραβεία, τα 2 απονεμήθηκαν σε παραγωγούς του Δήμου Αγίου Νικολάου, εκ των οποίων Tο ένα σε μέλος της ομάδας "ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΠΟΡΩΝ", στον αγαπητό Καθηγητή Φιλόλογο κύριο Ιωάννη Ευαγγελινάκη.

FaLang translation system by Faboba