Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου

Άρης Πάγκαλος

Άρης Πάγκαλος

Η EM - τεχνολογία (ή αλλιώς τεχνολογία ενεργών μικροοργανισμών) θεωρείται σήμερα μια από τις πιο αποτελεσματικές και έγκυρες λύσεις αποκατάστασης της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Ποιά είναι η χρήση τους;

*Ενισχύουν το φύτρωμα, την ανθοφορία, την καρποφορία και την ωρίμανση στα φυτά.
*Βελτιωνουν τις φυσικές, χημικές και βιολογικές διαδικασίες του εδάφους και καταστέλλουν τα παθογόνα του εδάφους. Έτσι, δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον.
*Αυξάνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των καλλιεργειών μέσα από τη λειτουργεία των φωτοσυνθετικών βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που αξιοποιούν τα φυτά και προσφέρουν σε εμάς τους ανθρώπους.
*Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των φυτών στα παράσιτα και ασθένειες γιατί τα εφοδιάζουν με μια σειρά από ουσίες που προάγουν τη ζωή.
*Αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της οργανικής ουσίας ως λιπάσματος ή μάλλον ως εδαφοβελτιωτικού γιατί η οργανική ουσία δεν προσθέτει θρεπτικά στοιχεία με το τσουβάλι, όπως τα χημικά λιπάσματα, αλλά προσφέρει πολλαπλάσια χρήσιμο έργο.
*Οι ΕΜ μετατρέπουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οργανική ουσία του εδάφους σε χούμους.

Η σταδιακή προσθήκη των ΕΜ ευνοεί τους αναζωογονητικούς μικροοργανισμούς για να γίνουν κυρίαρχοι στο αγροτικό οικοσύστημα μας και να παρασύρουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ουδετερόφιλων μικροοργανισμών σε μια ευεργετική δράση.

Η ευρεία χρήση των πολυ-μικροβιακών, πολυσύνθετων σκευασμάτων οδηγεί σε ένα πιο υγιεινό,τελειοποιημένο περιβάλλον.

Ο σκοπός μας είναι να φέρουμε μια άλλη πνοή και φιλοσοφία στα θέματα της καλλιέργειας των φυτών. Αν καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους και να τους δείξουμε μια διαφορετική, ζωντανή σχέση με τα φυτά, τότε με σιγουριά μπορούμε να δηλώσουμε ότι η κάθε γωνιά της χώρας μας θα μετατραπεί σε έναν Παράδεισο.
VLADIMIR VASILKOV

Για τα θέματα της αντιμετώπισης της παραγωγής από τις ασθένειες χωρίς χημικά σκευάσματα  θα μιλήσουμε στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 12.08.20 και ώρα 17:00 στον χώρο της δικής μας καλλιέργειας στα Έξω Λακώνια (στην παράκαμψη που ενώνει τον Εθνικό δρόμο με τον οικισμό Παναγία Έξω Λακωνίων, στα 200 μέτρα), βλέποντας σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο τα αποτελέσματα αυτής της καλλιεργητικής προσέγγισης.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε μας στο 6938693000

 

Η παραπάνω εκδήλωση τελεί υπό την σκέπη και αιγίδα της Ομάδας «Κιβωτός Σπόρων» της Πολιτιστικής Ένωσης Αγίου Νικολάου.

OLYMPIA HEALTH & NUTRITION AWARDS 2019

Στις 12 Μαΐου 2019 , στην Παλαιά Βουλή, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των  βραβείων ελαιολάδου OLYMPIA Ηealth & Νutrition Αwards 2019.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World  Olive Center for Health βράβευσε τους παραγωγούς που κατάφεραν να παράξουν ελαιόλαδο που πληροί τις προυποθέσεις του κανονισμού 432 / 2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς αποκτά ισχυρισμό υγείας.

Ο εν λόγω Ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι περισσότερα απο 5 mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης ημερησίως, προερχόμενα από ελαιόλαδα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος. Σημειώνεται ότι στις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη που περιέχονται κυρίως σε ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται φαινόλες και τα ελαιόλαδα που τις περιέχουν ονομάζονται υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ή υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα.

Τα βραβεία OlympiaHealthandNutritionAwards 2019 απονεμήθηκαν σε όσους παραγωγούς κατάφεραν να παράξουν τουλάχιστον ένα δείγμα με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2018-2019, ενώ οι συμμετοχές αφορούσαν ελαιόλαδα απο πολλές χώρες.

Από τα συνολικά 36 χρυσά βραβεία, τα 2 απονεμήθηκαν σε παραγωγούς του Δήμου Αγίου Νικολάου, εκ των οποίων Tο ένα σε μέλος της ομάδας "ΚΙΒΩΤΟΣ ΣΠΟΡΩΝ", στον αγαπητό Καθηγητή Φιλόλογο κύριο Ιωάννη Ευαγγελινάκη.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Το υλικό που θα εκτεθεί αποτελείται από τα εγγεγραμμένα στοιχεία του Εθνικού Ευρετηρίου και του Ευρετηρίου της UNESCO (θεματικές ενότητες που θα εκτεθούν: Στειακός Πηδηχτός χορός, Τσακώνικο μνημόσυνο στη Βασκίνα, Βλάχικος Γάμος Θήβας, Σαπωνοποιία Πατούνη, Ρεμπέτικο, Τσακώνικος χορός, Ψαλτική Τέχνη, Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, Μεσογειακή διατροφή, Τηνιακή μαρμαροτεχνία, Το παραδοσιακό πανηγύρι του Συρράκου, Θέατρο σκιών (Καραγκιόζης), Μωμοέρια- ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου, Η υφαντική τέχνη και η διαφύλαξή της στα Αστερούσια Κρήτης, Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης-Εθνοβοτανικές Πρακτικές, Ξυλοναυπηγική, Η παραδοσιακή τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας, Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, Το Πανηγύρι του Αη- Συμιού στο Μεσολόγγι, Η αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης (Θήρας-Θηρασίας), Η Τέχνη της ξερολιθιάς).

Η έκθεση αποτυπώνει ενδεικτικά τη μέχρι σήμερα χαρτογράφηση των ζωντανών πολιτιστικών παραδόσεων, έτσι όπως προκύπτει από την έντονη δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ένωσης Αγίου Νικολάου έχει προβεί, το τελευταίο διάστημα, σε σειρά επαφών με τους υποψηφίους Δημάρχους των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα πολιτιστικά θέματα και για τη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου.

Με τον κύριο Γεώργιο Φιλιππάκη και την αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίου Νικολάου έγινε αναφορά στην αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και στην προβολή και υποστήριξη των δράσεων που αναπτύσσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. 

Τα μέλη της αντιπροσωπίας δήλωσαν την εκτίμησή τους στους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής για την πολιτιστική αναβάθμιση και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν στις πόλεις και στην ύπαιθρο του Δήμου μας. Συζητήθηκαν μια σειρά από δράσεις, τις οποίες ο Δήμος μπορεί να υποστηρίξει σε διεκδικητικό και οικονομικό επίπεδο και οι οποίες θα έχουν πολλαπλά κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.

Στόχος της Λαικής Συσπείρωσης είναι ο πληθυσμός της υπαίθρου να παραμείνει στον τόπο του, αναπτύσσοντας δράσεις και πρωτοβουλίες, και επομένως ο κύριος Φιλιππάκης δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία της ΠΕΔΑΝ.

Να σταματήσουμε άμεσα την απομάκρυνση του σύγχρονου πυροσβεστικού οχήματος από τον Άγιο Νικόλαο στο Ρέθυμνο. Το όχημα αυτό προσφέρει ασφάλεια σε όλο το νομό Λασιθίου από το 2005. Όλοι μαζί ΤΩΡΑ ας εκφράσουμε με προσωπική παρουσία την έντονη διαμαρτυρία μας στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου

«Μέσα από  την ανάγκη προσφοράς ποιοτικών εκδηλώσεων στα παιδιά και καλλιέργειας της αισθητικής τους, ξεπήδησε πριν από 9 χρόνια η ιδέα του ΠαιΔικού Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου. .. Η αυτοργάνωση, η εθελοντική συμμετοχή και κυρίως η αντι-εμπορευματική λογική χαρακτήριζαν την προετοιμασία αυτού του φεστιβάλ, που είναι από τα λίγα στην Ελλάδα με δωρεάν είσοδο για μικρούς και μεγάλους σε όλες τις εκδηλώσεις, προφεστιβαλικές δράσεις και εργαστήρια.

Ο σκοπός του Παιδικού Φεστιβάλ στηρίχτηκε σε τρεις άξονες:

  • Παροχή ποιοτικής ψυχαγωγίας για παιδιά.

  • Ενημέρωση  γονέων γύρω από θέματα πολιτιστικής παιδείας.

  • Ενίσχυση και έκφραση της εθελοντικής δράσης ατόμων και φορέων με αποδέκτες τα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέγουμε ποιοτικές δραστηριότητες που δίνουν δημιουργική διέξοδο στην παιδική καλλιτεχνική έκφραση, δίνουμε στο παιχνίδι  ποικιλία και εκπαιδευτικό προσανατολισμό, ενισχύουμε τη συλλογική συμμετοχή, τη δημιουργία και τη συνεργασία, προβάλλουμε το έργο και τις δράσεις φορέων που σχετίζονται με την πνευματική, καλλιτεχνική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Όλες οι δράσεις και τα εργαστήρια στο χώρο του διήμερου φεστιβάλ είναι δωρεάν και χωρίς εισιτήριο για μικρούς και μεγάλους.»

 

Με αυτό το προφίλ το Παιδικό Φεστιβάλ κέρδισε  την αγάπη μικρών και μεγάλων. Μέσα στα 9 χρόνια διοργάνωσης έχει φιλοξενήσει στο πρόγραμμά του καλλιτέχνες και αξιόλογους φορείς από το χώρο της εκπαίδευσης, της μουσειακής αγωγής, της επιστήμης, της μουσικής και των τεχνών, που δεν θα είχαν την ευκαιρία γονείς και παιδιά να γνωρίσουν διαφορετικά. Ξεπέρασε γρήγορα την εσωστρέφεια των τοπικών εκδηλώσεων  και κατάφερε να αναδείξει τον Άγιο Νικόλαο ως πόλη «φιλική» για τα παιδιά, βάζοντας τις βάσεις για αξιοποίηση της πιο «μεγάλης γιορτής» ως πόλο έλξης οικογενειών από όλη την Κρήτη.

 

Βασικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης υπήρξε η εθελοντική προσφορά και  η αυτό-οργάνωση. Καταφέραμε να αυτοχρηματοδοτήσουμε το ½ περίπου των προηγούμενων διοργανώσεων κι αυτό χάρη κυρίως στην κινητοποίηση εθελοντών,  που λειτουργούσαν το κυλικείο στο χώρο του φεστιβάλ και του κόσμου που ενίσχυε οικονομικά σε κάθε κάλεσμα (προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, προβολές, συναυλίες, λαχειοφόροι κλπ).   Η οργανωτική επιτροπή εξαντλεί το υπόλοιπο του ταμείου προηγούμενων ετών στη διοργάνωση του 9ου παιδικού φεστιβάλ.

Η αλλαγή καθεστώτος από την περσινή χρονιά στο χώρο του ΕΟΤ αλλάζει αναγκαστικά το χάρτη χωροθέτησης, καθώς συρρικνώνεται ο ωφέλιμος χώρος του φεστιβάλ, αποκλείεται η δυνατότητα οποιασδήποτε άλλης  εκμετάλλευσης με οικονομική σχέση στη συνολική επιφάνεια του δημόσιου πάρκου, ενώ αναδύονται και θέματα «ευθύνης» ή/και αποκατάστασης τυχόν ζημιών στον ιδιωτικό χώρο, που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, αλλά και να διαχειριστούμε.

Η  αποστασιοποίηση τα τελευταία χρόνια για προσωπικούς λόγους δύο εκ των ιδρυτικών μελών και η απουσία από τις συνεδριάσεις σταθερών εκπροσώπων  βασικών συνδιοργανωτών κόστισαν στην αποτελεσματικότητα της οργάνωσης πρακτικών κυρίως ζητημάτων που κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονταν καθώς αυξανόταν η εμβέλεια του φεστιβάλ.  

 

Επιπλέον,  ο ρόλος της «οργανωτικής επιτροπής» ως κύριο όργανο διαχείρισης αποδυναμώνεται, καθώς η ιδιότητα της «άτυπης συλλογικότητας»  δεν αναγνωρίζεται πλέον ως «οντότητα» από επίσημους συνδιοργανωτές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αιτηθεί, ούτε ασφαλώς να λάβει επιχορήγηση ή άλλης μορφής χρηματοδότηση, ή χορηγία, παρά μόνο δια μέσου επίσημου φορέα.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η προσωπική μας συνεισφορά έχει κλείσει τον  9χρονο κύκλο της. Εμπιστευόμαστε το όραμα που αναδείξαμε σε έναν επιτυχημένο θεσμό «κληρονομιά στο μέλλον» των παιδιών, στον φορέα πολιτισμού  του τόπου, προκειμένου να ανοίξει το διάλογο για τη συνέχιση ή μη του Παιδικού Φεστιβάλ, τη νέα οργανωτική δομή και διαχείρισή του.

Με εκπεφρασμένη δημόσια τη διάθεση υποστήριξης  του συγκεκριμένου θεσμού από τη Δημοτική αρχή (την τωρινή, όσο και την προηγούμενη), ευελπιστούμε ότι το όραμά μας θα συνεχιστεί.  Άλλωστε πλέον «ανήκει» σε κάθε παιδί - πολίτη αυτού του τόπου, γονιό και εκπ/κό που αντιλαμβάνεται την εκπαιδευτική αξία του.

 

Είμαστε παρούσες σε ό,τι χρειαστεί.

 

Ανδρουλάκη Ελένη

Μουντράκη Άννα

Χατζημιχαήλ Ελευθερία

Εκδήλωση ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων, στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων (παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα) στο τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο στις 8/6/2018 18:30.

 

1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων (για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα) και τον Οδηγό Αιτήσεων Στήριξης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADERΛασιθίου, καθώς και τη περίληψη της πρόσκλησης με σκοπό την ενημέρωση των Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων του τόπου μας

 

Η 1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ο Οδηγός Αιτήσεων Στήριξης και όλο το συνοδευτικό υλικό έχουν αναρτηθεί την ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Λασιθίου: www.anlas.gr

FaLang translation system by Faboba